Paljonko maksaa konsultti mikroyritykselle?

13.12.2017
Paljonko maksaa konsultti mikroyritykselle? - EXIM Service Europe Oy
Paljonko maksaa konsultti mikroyritykselle? - EXIM Service Europe Oy

Konsulttien palkkiot ovat yleisen ratsumiesten tietotoimiston mukaan todella suuria. Isot konsulttifirmat varmasti laskuttavat isot palkkiot, mutta heiltä harvoin löytyy oikeanlaista konsulttia mikroyritykselle. Kysyntä ja tarjonta ei taida kohdata ja sopimus jää tekemättä.

Suomessa oli vuonna 2015 Tilastokeskuksen Yritysrekisterin mukaan 283.805 yritystä. Näistä 93,4 % oli alle 10 henkeä työllistäviä mikroyrityksiä. Mikroyritysten toiminta on usein erittäin tiukkaa ja silloin kulujen kanssa pitää olla erittäin tarkkana. Jokainen investointi maksaa eikä hakuammuntoihin ole varaa. Niinpä jokainen mikroyrityksen investointipäätös käydään tarkasti läpi erityisesti siltä osin, paljonko jokin maksaa? Tai näin ainakin pitäisi olla, mutta onko lopulta niin?

Miksi konsultti mikroyritykselle?

Mikroyrityksessä on työssä alle 10 henkeä. Koska väkeä on vähän, tekee jokainen työntekijä monenlaisia töitä. Yhdenlaisena mittarina henkilökunnan määrästä pidetään, että jokaisen työntekijän tulisi tuoda 100.000 liikevaihtoa, jotta palkkaaminen olisi kannattavaa. Tilastojen mukaan Suomen 265.041 mikroyritystä tekevät yhteensä 65 miljardin euron liikevaihdon, jolloin yhden mikroyrityksen keskimääräiseksi liikevaihdoksi tulee 245.954 euroa. Saman tilastotiedon mukaan mikroyritykset työllistävät 341.268 ihmistä eli 1,29 henkeä yritystä kohden. Koska joukossa on varmasti paljon yhden ihmisen pöytälaatikkofirmoja, nousee mikroyritysten työntekijöiden ja liikevaihdon mediaani, kun yksinyrittäjät ja pöytälaatikkofirmat otetaan pois, jonkin verran ylöspäin.

Nämä lukemat joka tapauksessa tukevat sitä meidän jokaisen tekemää faktaa, että mikroyrityksissä jokainen työntekijä, varsinkin yrityksen omistaja, saa tehdä monenlaisia työtehtäviä. Siitä pääsemmekin aasinsiltana otsikon kysymykseen, miksi konsultti mikroyritykselle? Miksi mikroyritys palkkaisi konsultin? Mitä hyvää konsultti tuo mikroyritykselle?

Iso liuta hyviä kysymyksiä, joten tehdään pieni lista, miksi kannattaa palkata konsultti mikroyritykselle?

Näkemystä päivittäiseen tekemiseen - EXIM Service Europe Oy
Näkemystä päivittäiseen tekemiseen - EXIM Service Europe Oy

Konsultti tuo talon ulkopuolista näkemystä päivittäiseen tekemiseen.

  • Yrityksen työntekijät tulevat aina alasta, paikasta, työtehtävästä ja kokemuksesta huolimatta sokeaksi omalle toiminnalleen. Siksi on välillä tervetullutta saada uusia ulkopuolisia mielipiteitä, kuinka yrityksen toimintaa kannattaa kehittää. Siksi kannattaa palkata konsultti mikroyritykselle.

Konsultti näkee yrityksen toimipisteen ja/tai ympäristön uusin silmin.

  • Jokainen yritys on johtajansa näköinen, jokainen kauppa on kauppiaansa näköinen ja jokainen osasto on osastopäällikkönsä näköinen. Olisiko tähän näkemykseen hyvä saada joskus uusia tuulia, varsinkin jos henkilökunta on ollut jo pitkään sama. Hyvää henkilökuntaa ei todellakaan kannata vaihtaa ja heistä on pidettävä kynsin hampain kiinni, mutta ulkopuolisen konsultin sparraus voi tuoda uutta vivahdetta ja eloa toimintaan. Siksi kannattaa palkata konsultti mikroyritykselle.
Kassavirran optimointia - EXIM Service Europe Oy
Kassavirran optimointia - EXIM Service Europe Oy

Konsultti voi auttaa yrityksen kassavirran optimoinnissa.

  • Moni mikroyritys etenee päivästä toiseen tiukalla budjetilla, jota ei ole edes etukäteen tehty. Eletään kädestä suuhun ja pelätään pahinta. Pessimisti ei pety, vai miten ne sanoo? Kirjanpitäjä ei välttämättä ymmärrä yrityksen myynnissä olevaa potentiaalia tai varastossa olevien tuotteiden arvoa tai arvottomuutta. Ulkopuolinen konsultti voi kokemuksista riippuen auttaa kassavirran kokonaisvaltaisessa optimoinnissa ilman, että yrittäjän tulee ottaa erillinen yrityslaina mikroyritykselle. Siksi kannattaa palkata konsultti mikroyritykselle.

Konsultti voi auttaa liikevaihdon kasvattamisessa.

  • Moni mikroyrittäjä on ajautunut yrittäjäksi tilanteen pakosta. Näin ollen heillä ei välttämättä ole kaupallista koulutusta eikä kokemusta myynnistä. Jokaisen yrittäjän tulee kuitenkin jollain lailla myydä tuotteitaan, koska muuten ei synny liikevaihtoa. Mikroyrittäjä saattaa luottaa omaan tai serkun kummin kaiman vinkkeihin, jotka tosin voivat olla erinomaisia myös, mutta ulkopuolinen konsultti voisi taas tuoda ammatillisempaa näkemystä liikevaihdon kasvattamiseen. Siksi kannattaa palkata konsultti mikroyritykselle.

Konsultti voi auttaa tuloksen parantamisessa.

  • Mikäli kaupallista koulutusta ei ole eikä asia niin hirveästi kiinnostakaan, on suuri tarve harkita konsultin palkkaamista. Moni mikroyrittäjä ajattelee saavansa kirjanpitäjältä tarvitun avun, mutta valitettavasti kirjanpitäjällä ei useinkaan ole liiketoiminnan tuloksen parantamiseen liittyviä operatiivisia vinkkejä tai kokemusta. Varaston pyörittämisen, mainonnan uudelleen kohdentamisen, hinnoittelun ja katteellisen lisämyynnin tekeminen ei ole kirjanpitäjien tai tilintarkastajien tehtävä mikroyrityksen päivittäisessä työssä. Näihin hommiin kannattaa hakea apu jostain muualta. Siksi kannattaa palkata konsultti mikroyritykselle.
Uusia kontakteja - EXIM Service Europe Oy
Uusia kontakteja - EXIM Service Europe Oy

Konsultti voi auttaa uusien kontaktien saamisessa.

  • Moni mikroyrittäjä on päästä varpaisiin työllistetty päivittäisessä tekemisessä yrityksensä ympärillä. Näin ollen yrittäjä ei aina jaksa ja/tai halua verkostoitua ja hakea uusia asiakkaita ja asiakkuuksia yritykselleen. Monissa liemissä keitetty kaupallisen taustan omaava konsultti voi kontaktiensa avulla saada mikroyritykselle uusia kontakteja. #PayItForward -mentaliteetin avulla mikroyritys voi konsulttisuhteen jälkeenkin saada liidejä konsultilta, joka lähtökohtaisesti haluaa auttaa yrittäjiä. Siksi kannattaa palkata konsultti mikroyritykselle.

Konsultti voi auttaa luomaan pitkän aikavälin strategian.

  • Mikäli mikroyritys elää päivittäistä arkea kädestä suuhun, on pitkän aikavälin suunnitelma saattanut jäädä tekemättä. Kuten jo aikaisemmin sanottiin, myös budjetointi on saattanut unohtua. Kaupallisen taustan omaava konsultti voi auttaa mikroyrityksen yrittäjää hahmottamaan kokonaisuutta myös pitkän aikavälin strategian kautta. Siihen kokonaisuuteen sisältyy pitkän aikavälin suunnitelma päivittäiseen tekemiseen ja/tai liiketilan mahdolliseen uudistamiseen. Lisäksi pitkän aikavälin suunnitelma auttaa kassavirran optimoinnissa, liikevaihdon kasvattamisessa, tuloksen parantamisessa ja/tai uusien kontaktien saamisessa. Tässä kokonaisvaltaisessa strategiatyössä ulkopuolinen konsultti voi auttaa yrittäjää. Siksi kannattaa palkata konsultti mikroyritykselle.

Paljonko investoimattomuus maksaa?

Mikroyrityksen investointipäätös uusiin pitkäjänteisiin hankkeisiin sisältää aina riskin. Toki tietokoneenkin investointipäätös sisältää riskin, varsinkin jos ostetaan kuluttajakäyttöön tarkoitettuun kannettavaan, jossa yritykselle annetaan vain 3 kuukauden takuu. Mutta mikäli investointipäätöstä ei tehdä, paljonko se maksaa? Tämän päätöksen tekemättömyys, kuten muiden päätösten tekemättömyys, voi pahimmassa tapauksessa olla lopulta radikaali isku ja maksaa koko yrityksen toiminnan. Sellaista ei kukaan halua.

Mitä maksaa konsultti mikroyritykselle?

Mikäli yhtään alkoi päässä askarruttaa ja raksuttaa, että pitäisikö hankkia konsultti meidän mikroyritykselle, niin kannattaa selata pienempiä toimijoita ja haastatella heitä oman näkemyksen mukaan. Yritys on aina omistajansa oma lapsi, kuten sanotaan, joten silloin päätöksen kanssa kannattaa olla varma asiasta. Sopimuksesta kannattaa tarkastaa, miten konsultti toimii, mitä konsultti tarjoaa teidän yritykselle ja millä ehdoilla. Hinta on vain yksi ehto koko kokonaisuudessa. Niinpä hintaa ei kannata tuijottaa sokeasti, koska usealle äiti on tainnut opettaa mitä kenenkään ei kannata koskaan ostaa. Tulee muuten kallis keikka.

#PaljonkoKonsulttiMaksaa #KonsulttiMaksaa #Konsultti #KonsulttiMikroyritykselle #Mikroyritys #KonsultinBlogi #EXIMfi #EXIMkonsultti

Kirjoittanut Jussi Ikkelä

Uusimmat konsulttiblogit

Lue tästä viimeisimmät kynäilyt

Moni yksityisyrittäjä miettii, että mistä löytyisi mentori yrittäjälle? Yksityisyrittäjän arki on usein haastavaa yksinäisyyden vuoksi. On paljon asioita, joista pitäisi päättää, mutta välttämättä omassa verkostossa ei ole henkilöä, kenen kanssa asioita miettisi. Lisäksi osalla lähellä olevista henkilöistä ei ole tietämystä liiketalouden asioista,...

Koko eläkejärjestelmä on yksi suuri kusetus Suomessa. Sitä ei vaan moni ymmärrä. Yksi palkkaamisen este Suomessa on korkeat sivukulut. TyEL:iin menee tällä hetkellä 24,40 % (Lähde Keva), josta alle 53-v työntekijän osuus on 7,15 %. Loppu 17,25 % jää työnantajalle.

Arvonlisävero tuntuu olevan kuuma peruna tällä hetkellä monelle. Nykyisen arvonlisäveron alarajahuojennuksen saa täysimääräisenä, mikäli liikevaihtoa on 12 kuukauden tilikaudella alle 10.000 euroa. Osittaista huojennusta voi saada, jos liikevaihto ylittää 10.000 euroa, mutta on alle 30.000 euroa. Viime aikoina on ollut paljon puhetta osittaisen...